Har din hund allergi? Find det rigtige hundefoder her

Vær opmærksom på din hund

Det er ikke alle hundeejere, der kan gå i supermarkedet og hive det første og det bedste hundefoder ned fra hylden. Rigtig mange hunde lider af allergi, foderintolerance og andre sygdomme, som gør, at man som ejer må være varsom med, hvad man hælder i sin kæledyrs skål. Neden for får du en forklaring på, hvordan du sikrer, at din følsomme hund får den rigtige mad, og hvad du skal være opmærksom på, når du skifter foder.

Helt overordnet findes der tre former for foder: Tørkost, der typisk er formet som kugler og indeholder alt det, hunden har brug for. Foderet fås i mange forskellige slags, alt efter din hunds alder og vægt og eventuelle sygdomme. Alt tørfoder i Danmark er kvalitetssikret, så din hund får alle de vitaminer og mineraler, den behøver. Der er stor uenighed om, hvorvidt pris og kvalitet hænger sammen. Prøv dig frem.
BARF-foder er råt foder, der består af en kostplan, hvor din hund skal have råt kød, komave med indhold (kallun), ben og som regel en fastedag.
Du skal også vælge selv at lave din hunds foder. Retten bør bestå af en fjerdedel kød, trefjerdedele kulhydrat, fx ris eller kartofler, kogte grøntsager og et tilskud af vitaminer og mineraler. Retten kan bruges til alle hunde – også allergikere. (Se eksempel på hunderet længere nede i teksten)

Hvordan ved jeg, om min hund har foderallergi?

Desværre er der rigtig mange hunde, der lider af allergi. Ligesom mennesker er hunde også individer, der har forskellige risiko for at udvikle sygdomme. Hos mennesker er allergi ofte arveligt, og mange forskere mener, at det derfor også kan gøre sig gældende for den enkelte hund. Visse hunderacer har dog større tendens til at udvikle allergi end andre.
Hvad betyder allergi egentlig? Ordet ’allergi’ kommer fra det græske ord ’allos’, der betyder ’den anden’ og ’ergon’, der betyder ’virkning’ Allergi betyder derfor: ’En anden virkning end den normale’. Hvis din hund viser tegn på allergi, kan det skyldes, at hundens immunforsvar er allergisk overfor ingredienserne i det, du køber. Det stof hunden er allergisk overfor, kalder man et allergen. Allergi fremkaldes ofte af højmolekylære stoffer. Det der sker i din hunds krop, når den får allergi, er, at hundens mastceller irriteres længe af et allergen, og efterhånden vil de eksplodere og sende en masse histaminer ud i kroppen. Histaminer er stoffer, der findes i mastcellerne. Det er dem, der fremkalder den synlige allergiske reaktion på din hunds krop. Hunde har rigtig mange mastceller i huden, og det er derfor ofte hud- og øreproblemer, der giver ejeren mistanke om allergi. Der findes mange former for allergi, men ofte opleves de i form af opkast, diarre, savlen, øjne, der løber vand, kløe, rødt udslet eller hævelse i huden. Den mest almindelige type af allergi, når det kommer til hunde, er allergi overfor det, der er i luften i hundens miljø. Det kan for eksempel være græspollen. Den næsthyppigste form for allergi er foderallergi. Den viser sig typisk ved hud- eller øreproblemer, opkast eller vedvarende diarré. Din hund kan for eksempel være allergisk over foderets kilde til protein eller kulhydrat, men det kan også være lagermidler eller skimmelsvampe i foderet.

Hvad er foderintolerance? Og hvad gør jeg ved det?

Foderintolerance er ikke det samme som foderallergi, selv om det ellers kunne lyde sådan. Foderintolerance betyder modsat foderallergi ikke, at intolerancen involverer hundens immunforsvar. Og modsat foderallergi, så fremkaldes foderintolerancen af lavmolekylære stoffer, altså indholdsstoffer, der ikke er ret store. Hvis din hund viser tegn på foderintolerance, betyder det, at der er visse ingredienser, som den ikke kan fordøje. Symptomerne ved foderintolerance er næsten ens med symptomerne ved foderallergi. Ligesom mennesker er vidt forskellige, og kan tåle forskellige ting, så er der også utallige ting din hund kan være allergisk over for. Nogle hunde reagerer meget voldsomt på laktose og gluten, mens andre hund spiser det jævnligt. Dog er en af de mest almindelige ting for hunde at være allergisk overfor laktose.
Du skal kontakte din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund har foderintolerance eller allergi. Dyrlægen vil formentlig anbefale foder, der tager hensyn til hundens særlige behov. Foder til hunde med foderallergi kaldes hypoallergent foder. Hunde med foderintolerance anbefales at spise sensitiv foder. Foder, der er sensitiv, indeholder andre kilder til proteiner og kulhydrater end dem, der anvendes i almindeligt hundefoder. Ofte bruges lam, and, æg eller fisk og kulhydrat fra ris eller kartofler.
Inden du forsøger dig frem med sensitivt foder, bør du tage en snak med din dyrlæge. Det er nemlig en god idé at teste de forskellige typer foder på forhånd, så I er sikre på, at det er det rigtige, din hund ender op med.

Hvad skal jeg fodre min hund med, hvis den har foderallergi?


Allergifoder kaldes som nævnt oven for hypoallergent foder – altså lavallergent. Kontakt din dyrlæge, hvis du oplever symptomer på allergi hos din hund. Din dyrlæge vil måske foreslå en diæt i 6-8 uger, hvor din hunds krop udrenses, så hår og hud vokser som før. Når ugerne er omme undersøger dyrlægen igen hundens allergi og tager en snak med dig om, hvilken slags allergifoder, I bør fodre din hund med. I hypoallergent foder er der nøje udvalgt protein- og kulhydratskilder, og for at nedsætte risikoen for, at hunden har / eller udvikler allergi, så er der et meget begrænset antal ingredienser i foderet. Du behøver ikke vælge foderet i supermarkedet – du kan også selv lave mad til din hund.

Hjemmelavet allergivenligt foder

For at være på den sikre side, kan du relativt nemt selv gå i køkkenet og lave maden til din hund, når du. Det er dog lidt tidskrævende at lave det hele fra bunden, men hvis man har tiden og alligevel elsker at lave mad, er det absolut en god idé. Der er dog det minus, at blød mad klistrer til tænderne og dermed kan ses en større tendens til tandsten og senere hen parodontose. Det løses dog ret let ved en daglig tandbørstning eller ved at give din hund et tyggeben, tyggebarer eller et kødben. Det er også en mulighed at tilsætte lidt Aquadent (xylitol opløsning) i din hunds drikkevand – det er også det mennesker bruger.
Nedenfor finder du et eksempel på, hvordan hvordan du kan mikse en god, sund og allergivenlig hunderet:

3 store æg á 70 g (blødkogt eller hårdkogt)
150 g ris (koges)
1 dåse / 120 g sardiner i solsikkeolie
1 spsk rapsolie
5 g loppefrøskaller (psyllium-frøskaller)
1 knivspids bordsalt
3 stk kalciumtabletter á 400 mg (uden vitamin D og fosfor)

 

Du kan læse meget mere om hundefoder her

Leave a Reply

*